kupaonski radijatori sa električnim grijačem

Električni kopalniški radiator – kakšno moč izbrati? 

električni kupaonski radijatori
Električni kupaonski radijatori Vigo

Ogrevalna moč je podatek, ki nam pove, s kakšno zmogljivostjo deluje neko grelno telo. To velja tudi za električni kopalniški radiator, ki se pogosto uporablja za samostojno ali dodatno ogrevanje kopalnice. Če gre za edini vir ogrevanja v prostoru, boste za njegovo ogrevanje potrebovali nekoliko večjo moč naprave kot v primeru, če se prostor ogreva še na kakšen drug način, vsekakor pa je to, kakšno moč potrebujete, odvisno tudi od raznih drugih dejavnikov. 

Moč mora biti ustrezna glede na velikost prostora 

Ključni dejavnik, ki vpliva na primerno izbiro moči, ki jo mora imeti električni kopalniški radiator, je velikost prostora. Pri tem ni pomembna samo kvadratura, ampak je treba v ozir vzeti celotno kubaturo, saj je treba upoštevati tudi višino stropov oziroma izračunati, koliko kubičnih metrov zraka je v prostoru, saj bo morala grelna naprava poskrbeti za njegovo ogrevanje.  

Večji ko je prostor, večja mora biti moč grelnika, da bo ta lahko učinkovito deloval. Zaradi tega je pred nakupom treba premisliti, kako velik je prostor, v katerem boste grelnik uporabljali. Če je kopalnica zelo majhna, pa vam za to ni treba skrbeti, saj bo za njeno ogrevanje zadostovala že naprava z najnižjo močjo. 

Drugi dejavniki, ki so pomembni pri izbiri moči naprave 

električni radijator za kupatiloKvadratura prostora pa ni edini dejavnik, ki ga je treba upoštevati pri izbiri ustrezne moči. Kako zmogljiv bo električni kopalniški radiator pri pretvarjanju elektrike v toploto, je namreč odvisno tudi od njegove kakovosti in načina delovanja, hkrati pa ni pomembno le to, da elektriko učinkovito pretvori v toploto, temveč tudi to, da je ta toploto zadostna za zagotovitev primerne in udobne temperature v nekem prostoru. Zaradi tega je pri izbiri ustrezne naprave oziroma njene moči treba upoštevati tudi: 

  • samo kakovost grelnika in to, koliko toplotnih izgub ima pri svojem delovanju (mora jih imeti čim manj, saj bo tako ogrevanje bolj učinkovito, za svoje delovanje pa bo takšen grelnik porabil tudi manj energije), 
  • ali je prostor sicer zelo hladen, saj bo v tem primeru za njegovo ogrevanje potrebne več energije, 
  • ali v prostoru prihaja do toplotnih izgub na račun slabe izolacije, slabih oken in vrat …, 
  • ali so prostori pod, nad in ob kopalnici ustrezno ogrevani ali ne, 
  • ali je v prostoru še kakšen drug vir toplote, 
  • kakšno temperaturo v prostoru bi sploh radi dosegli (nekaterim za udobno uporabo kopalnice zadostuje že 20 stopinj, drugi pa za to potrebujejo nekoliko stopinj toplejši prostor).