Račune izdajte in pošljite čim hitreje

Za vsako delo, storitev ali prodajo, ki jo opravimo, moramo izdati račun. Veste, v kolikšnem času morajo biti izdani računi? Če ste kot iz topa izstrelili, da je rok osem dni, ste se zmotili. Zakon namreč ne predpisuje, v kolikšnem času morate izdati račun, in pravzaprav ga je včasih v roku osmih dni tudi težko izdati. Pri tem imamo v mislih predvsem velike projekte, pri katerih končna vrednost ni povsem natančno določena, saj je treba upoštevati cel kup dejavnikov – kadar gre za projekt, pri katerem sodeluje množica ljudi in je tudi veliko nabav blaga, je včasih enostavno potrebno nekoliko počakati, da se lahko naredi povsem natančen obračun. Sicer je to prej izjema kot pravilo, kajti okvir od-do, je pri nas redkost – večinoma se vnaprej poda ponudbo in se v skladu z njo tudi zaračuna storitev, če pride do večjih odstopanj, pa se to ureja kasneje, s pomočjo upoštevanja aneksov k pogodbi.

Kdaj je torej najbolje izdati račun?

Najbolje je, da so izdani računi pripravljeni in odposlani čim hitreje. Nenazadnje želi vsako podjetje za opravljeno storitev ali prodajo dobiti svoje plačilo čim prej. Če račun izda danes in je rok plačila petnajst dni, bodo sredstva na računu prej, kot če ga pri enakem plačilnem roku izda šele čez teden dni.

Kdo mora nujno skrbeti, da so izdani računi čim prej pri naročniku?

Najbolj pomembno je redno izdajanje računov pri mikro podjetjih, na primer pri samostojnih podjetnikih, ki delo opravljajo sami. Ti si pogosto ne morejo privoščiti dolgega čakanja na plačilo, saj lahko to hitro povzroči težave pri likvidnosti podjetja. Ti naj se torej navadijo prakse, da račun izdajo v istem trenutku, ko je storitev opravljena oziroma blago odpremljeno.

Kaj pa predplačila? Če se je možno dogovoriti za plačilo v naprej v celoti ali delno, še toliko bolje. Včasih je predplačilo nujno, saj zagotovi sredstva za nabavo materiala, ki je potrebno zadelo. Pogosto pa je tudi garancija, da bo storitev plačana. Kadar poslujemo s podjetji, ki nimajo najboljše bonitete, izdani računi namreč lahko ostanejo neplačani, če je plačilo prejeto v naprej, pa smo lahko povsem brez skrbi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *