vitamin b12 za vegetarijance

V kateri hrani najdemo vitamin B12? 

Vitamin B12 150ml - Holistic
Vitamin B12 150ml – Holistic

Vitamin B12 oziroma kobalamin najdemo v različnih vrstah živil. Največ se ga nahaja v živilih živalskega izvora, kar je tudi razlog, da se ljudem, ki uživajo zgolj ali pretežno rastlinsko prehrano, priporoča nadomeščanje tega elementa s prehranskim dodatkom. Ravno tako pa se za to lahko odločijo tudi vsi ostali, ki jim ga primanjkuje. Vsekakor pa se je pred jemanjem kakršnega koli dodatka smiselno podučiti, kako lahko omenjen element v telo vnesete na naraven način – s pomočjo ustrezne prehrane. 

Losos, postrvi in meso 

Največji vir za vitamin B12 predstavljajo živila, kot so nekatere vrste rib in nekatere vrste mesa. Če uživate veliko rib in mesa, potem se vam za njegovo pomanjkanje v telesu verjetno ni treba bati. Izjemo predstavljajo le ljudje z nekaterimi vrstami presnovnih bolezni, ki lahko vplivajo na njegovo absorpcijo v telo. Sicer pa je treba vedeti, da ga vse vrste mesa ali rib ne vsebujejo v enaki količini. Pri tem si lahko pomagate tudi s spodnjim seznamom, za katerega velja, da višje ko je zapisano neko živilo, več ga vsebuje: 

  • telečja in svinjska jetrca, 
  • školjke, 
  • tuna, 
  • postrvi, 
  • losos, 
  • svinjina in govedina. 

Dober vir so tudi jajca in sir 

vitamin B12 pomanjkanjeEden od virov kobalamina predstavljajo tudi druga živila živalskega izvora. Med njimi med najpomembnejša vira zagotovo spadajo jajca in sir, ki vsebujejo celo več tega vitamina kot na primer ribe polenovke in veliko več kot puranje meso. Če hočemo poskrbeti za to, da imamo vitamin B12 v telesu v zadostni količini, zadostuje uživanje enega do dveh jajc dnevno. 

Ali najdemo vitamin B12 oziroma kobalamin tudi v hrani rastlinskega izvora? 

Žal zgolj s prehrano rastlinskega izvira težko zagotovimo dovoljšen vnos omenjene snovi. Slednjega v živilih rastlinskega izvora namreč skorajda ni, razen če posežemo po fermentiranih živilih, kakršen je na primer tofu. Ravno tako lahko za dovoljšen dnevni vnos poskrbimo z uživanjem živil, ki so umetno obogatena z njim – npr. razni kosmiči, vitaminski napitki in žitne ploščice. Poleg tega pa imajo vegani in vegetarijanci vedno na voljo tudi prehranski dodatek v ta namen. Pri tem pa morajo biti pozorni na to, iz česa je tak prehranski dodatek narejen, saj nekatere vrste kobalamina telesu prav nič ne koristijo. Zato je vedno treba poseči po kakovostnem prehranskem dodatku, saj bo le tak resnično učinkovit.