b12 in zdrava hrana

B12 pomembno vpliva na razvoj možganov

vitamin b12 za rdeče krvničke
B12 vitamin – Holistic.si

B12 je vitamin, ki bi ga morali vsi veliko bolje poznati. Pomembno namreč vpliva na razvoj in delovanje možganov ter različne miselne funkcije. Z njegovo pomočjo deluje naš spomin, vpliv na koncentracijo in sposobnost razmišljanja, pa tudi na možnost uporabe različnih miselnih funkcij. Hkrati pa ima veliko vlogo tudi pri uravnavanju naših čustvenih stanj, saj v možganih najdemo tudi center za čustva. Zaradi tega lahko z gotovostjo rečemo, da gre za pomemben vitamin, ki ga telesu nikoli ne sme primanjkovati.

Vitamin, ki je nujno potreben našemu telesu

B12 je pomemben vitamin. Našemu telesu je nujno potreben. V telo ga lahko vnesemo s hrano, a se pri tem postavlja vprašanje, ali ga s hrano resnično dobimo dovolj. Če namreč želimo, da naše telo dobi vse potrebne vitamine, mora biti naša prehrana čim bolj raznolika. Pomembno pa je tudi, da se prehranjujemo zdravo.

A vsi vemo, da pogosto temu ni tako … Vse prevečkrat se namreč poslužujemo različnih bližnjic – npr. predpripravljene ali hitre hrane, ki je osiromašena mnogih vitaminov in drugih koristnih snovi. Zato marsikateremu sodobnemu človeku teh primanjkuje, saj ne jemo hrane, s katero bi jih lahko vnesli v svoje telo oziroma jo uživamo v premajhni količini. Marsikdo pa se prehranjuje tudi precej enolično, zato ima določenih snovi v telesu dovolj ali celo preveč, spet drugih – ki so prav tako nujno potrebni za delovanje telesa – pa mu primanjkuje. Pri tem pa je treba vedeti, da so tudi potrebe ljudi po določenem vitaminu različne in da ga nekateri – npr. starejši, kadilci itd. – potrebujejo v večji količini.

Vitamine lahko nadomeščamo tudi s prehranskimi dodatki

vitamin B12 pomanjkanjeZagotovo ni dobro, če telesu primanjkuje vitaminov ali drugih snovi, ki jih potrebuje za svoje delovanje. Eno od takšnih snovi predstavlja tudi B12, vitamin, ki pomembno vpliva na pravilno delovanje možganov in možganskih funkcij. Zaradi tega je še toliko bolj pomembno, da telesu tega vitamina ne primanjkuje.

A kot že rečeno, ga s prehrano, ki predstavlja glavni vir vnosa vitaminov v telo, žal ne dobimo vedno dovolj, zato moramo za njegov dovoljšen vnos poskrbeti drugače. To lahko storimo tudi z ustreznimi prehranskimi oziroma vitaminskimi dodatki, ki so zasnovani ravno v ta namen. Med njimi boste našli tudi vitaminski dodatek B12, ki gotovo koristno vpliva na:

  • razvoj možganov,
  • delovanje različnih možganskih funkcij,
  • delovanje spomina in pomnjenje,
  • koncentracijo in zmožnost fokusiranja,
  • sposobnost razmišljanja,
  • sposobnost uporabe miselnih funkcij,
  • uravnavanje čustvenih stanj,
  • različne druge telesne funkcije.