Vitamin B je skupno ime za več snovi, zato večkrat govorimo o skupini B kompleks, ki vsebuje B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 in B12. Vsak od njih ima pomembno vlogo v telesu, hkrati pa vsak od njih deluje vzajemno z drugimi, zato mora imeti telo vse na voljo v ustrezni količini. Kakšna je ta, je odvisno od starosti, spola, fizične aktivnosti, zdravstvenega stanja in drugih različnih vzrokov.
Tiamin (B1)
Vitamin B oziroma B kompleks združuje več snovi, med katerimi je tudi B1 ali tiamin, ki je topen v vodi in v telesu skrbi za presnovo hranil ter normalno delovanje našega živčnega sistema. Ima torej zelo pomembno vlogo, zato je treba telesu zagotoviti, da ga dnevno dobi vsaj 1,1 miligram, kolikor znaša priporočen dnevni vnos. Najdemo ga v številnih živilih, kot so:
- sveži ali suhi kvas,
- svinjsko meso,
- izdelki iz polnozrnatih žit,
- ovseni kosmiči,
- fižol,
- grah,
- čičerika,
- morski list,
- losos itd.
Niacin (B3)
Tudi niacin je vitamin B, v telesu pa ima kar nekaj funkcij, kot je na primer skrb za bolj zdravo sluznico. Ta je bistvenega pomena za naše zdravje. Velik pomen ima tudi za zdravo kožo ter za preprečevanje utrujenosti, saj pripomore tudi k delovanju živčnega sistema. Dobimo ga lahko z različnimi živili, ki jih vsebuje pestra prehrana, kot so na primer:
- arašidovo maslo,
- meso piščanca,
- določene vrste oreščkov,
- ribe, kot sta postrv ali losos,
- nekatere vrste stročnic,
- mleko in nekateri mlečni izdelki,
- polnozrnata moka,
- polnozrnati kruh itd.
Biotin (B7)
Biotin skrbi za presnovo hranil in razgradnjo esencialnih aminokislin. Zaradi tega ima velik vpliv na zdravje las in kože, poleg tega pa ima v telesu tudi druge različne funkcije. Dnevni vnos naj bi znašal od 30 do 60 mikrogramov. Vsebujejo ga naslednja živila:
- arašidovo maslo,
- jetra,
- oreščki,
- jajca,
- ovseni kosmiči,
- stročnice,
- grah,
- gobe,
- lešniki itd.
Kobalamin (B12)
Kobalamin je ključen za delovanje živčnega sistema. Skrbi za normalno psihološko delovanje, zato ima velik vpliv na naše razpoloženje in občutek, da smo kos nalogam, ki jih opravljamo. Njegovo pomanjkanje lahko vodi v izčrpanost in povzroča slabokrvnost, težave s spominom ter koncentracijo. Če želimo zadostiti potrebam telesa po B12, moramo uživati:
- telečja ali svinjska jetra,
- školjke,
- postrvi,
- lososa,
- svinjsko ali goveje meso,
- jajca.