privarčujte pri tiskanju

Nasveti za ugodno kopiranje in tiskanje

Ugodno kopiranje oziroma tiskanje ni nekaj, kar bi bilo nemogoče doseči. Seveda je logično, da boste imeli pri tiskanju v velikih količinah določene stroške z nakupom kartuš in papirja. Vseeno pa se da s premišljenim nakupom tiskalnikov in njihovo uporabo narediti veliko, da bi te stroške čim bolj oklestili.

Na kaj morate gledati pri nakupu tiskalnika?

Skrb za ugodno kopiranje oziroma tiskanje naj bi se začelo že v fazi nakupa tiskalnika. Tako je pomembno, da izberete tako napravo, ki bo kar najbolj prilagojena kasnejši rabi. Če imate npr. namen v velikih količinah tiskati črno-bele dokumente, potem si priskrbite printer, ki je specializiran za črno-belo tiskanje in ki omogoča tiskanje velike količine papirja. Domači tiskalniki so npr. prilagojeni temu, da se le na vsake toliko kaj natisne. Pisarniški printerji pa so prilagojeni rednemu izvajanju tiskanja, zato bo tiskanje z njimi na dolgi rok ugodnejše. Pomembna karakteristika je priporočljivo število natisnjenih strani na mesec. Vsak tiskalnik je opremljen s to informacijo. Če menite, da ne boste izpolnjevali teh pogojev, potem je bolje, če si omislite zmogljivejšo napravo. Tako ne boste presegali njenih kapacitet in si s tem povečali stroškov tiskanja. Pri tem, da napravo obremenite prek njenih sposobnosti, pa obstaja tudi večja verjetnost, da pride do takih in drugačnih okvar. To pa spet pomeni nepotrebne stroške.

Tiskanje na dnevni bazi

Tudi pri sprotnem tiskanju lahko osvojite marsikateri trik, ki vam bo prihranil stroške na tem področju. Tako je seveda priporočljivo, da se pred vsakim tiskanjem vprašate, če je to res potrebno. Če ni, potem se mu raje izognite in dokument shranite v katero od datotek ali pa besedilo preberite prek ekrana. Če ste nameravali gradivo nekomu posredovati, mu pošljite prek maila.

Enostaven način za znižanje stroškov je tudi obojestransko tiskanje. Če pa je to mogoče, lahko natisnete dve elektronski strani na eno natisnjeno. Priporočamo vam tudi nastavitev ekonomičnega tiskanja. Tak način pomeni sicer nekoliko manj kakovostne rezultate. Vendar pa bo po drugi strani prihranjenega veliko črnila na ta račun. Poleg tega pa bo tudi tiskanje potekalo hitreje.