Plastične palete so danes vse pogostejša izbira

Pri nakupu palet je vsekakor izredno pomembno, da izberete pravi material in da se prepričate, da nosilnost ustreza vašim potrebam in teži blaga, ki ga boste naložili nanje. V zadnjem času je mogoče med kupci opaziti povečevanje zanimanja za plastične palete. Kaj je razlog za to oziroma katere so glavne prednosti tega materiala?

Najpomembnejše odlike, ki jih imajo plastične palete

Za plastične palete je značilno, da je njihova teža precej nižja kot pri paletah iz drugih materialov. To poskrbi za lažje prelaganje in morebitni transport. Potreba po uporabi najzmogljivejših viličarjev, ki so praviloma seveda tudi najdražji ali vsaj v najvišjem cenovnem razredu, se zmanjša. Čeprav je material lahek, pa je obenem izjemno trpežen. Tako je življenjska doba teh palet nadpovprečno dolga.

Če načrtujete skladiščenje v nekoliko bolj vlažnih prostorih, je plastika nedvomno odlična izbira, saj tu ni nevarnosti za trohnenje oziroma gnitje materiala, kar se zlahka zgodi pri lesu. Poleg tega je nevarnost za pretirano razmnoževanje nevarnih bakterij in drugih mikroorganizmov bistveno manjša kot pri različnih organskih materialih, kar je vsekakor dodaten plus.

Drugi materiali palet, ki so vam na voljo

Čeprav se v mnogih situacijah plastika najbolje obnese, pa vendarle ne gre odpisati tudi drugih opcij, ki so na voljo. Klasične lesene palete nikakor ne sodijo na smetišče zgodovine, saj so še vedno močno razširjene. Povsod tam, kjer gre za težja bremena, ki jim plastika ne bi bila kos, so lesene palete še zmeraj zelo uporabne. Dodatna prednost tega materiala pa je, da gre za okolju prijazno izbiro.

Ponekod se sicer odločajo za zamenjavo lesenih palet z aluminijastimi. S tem se ohrani odlična nosilnost lesa, ki je kos tudi (naj)večjim obremenitvam, vendar pa je aluminij manj občutljiv na izpostavljenost malce manj ugodnim pogojem. Odločitev glede najustreznejšega materiala pa je seveda na koncu prepuščena vam. Pri tem je vsekakor smiselno, da ponudnika povprašate, ali vam lahko pri izbiri svetuje in pomaga najti ustrezno rešitev glede na vaše potrebe.