nakup novega tiskalnika

Se boste odločili za nakup osnovnega ali naprednega tiskalnika?

Ko se odločamo za nakup multifunkcijske naprave, ki nam bo služila za tiskanje, fotokopiranje, skeniranje in še za kaj, moramo vedeti, da se dandanes med temi napravami pojavljajo številne razlike. Prav zato moramo točno definirati, kaj potrebujemo v sklopu domače ali pisarniške rabe, kaj pričakujemo od takega tiskalnika.

Tiskanje na osnovnem in naprednem nivoju

Če so naše potrebe po tiskanju zgolj na osnovnem nivoju in tiskanja ne nameravamo izvajati vsakodnevno, ampak le na vsake toliko, je nesmiselno posegati po dragih napravah za tiskanje in fotokopiranje. Sploh če nam pri tem tudi rang kakovosti ni tako pomemben, si lahko omislimo tiskalnik za le nekaj deset evrov. Tak osnovni tip tiskalnika je predvsem primeren, če nimamo dovolj prostora v svojem stanovanju. Ker je lahek in majhen, ga lahko postavimo kar na pisalno mizo ali na omarico.

V nasprotju z njim pa so multifunkcijske naprave, ki podpirajo tiskanje, skeniranje in fotokopiranje na višjem nivoju, precej drugačnega videza. Taki tiskalniki so običajno samostoječi, težki in zavzamejo veliko prostora. Prav zato si je treba najprej zagotoviti prostor, kamor bomo tako napravo postavili. Je pa razlika v kakovosti velika. Odvisno je seveda tudi od samega tipa naprave. Lahko se odločimo za tako, s katero si bomo zagotovili kakovostnejše tiskanje besedilnih strani. Če pa bomo tiskalnik uporabljali predvsem za tiskanje in fotokopiranje slik, si je smiselno omisliti napravo, ki je dobra v barvnem tiskanju. Samostoječi tiskalniki so v višjem cenovnem rangu. Zanje bomo odštelo več sto evrov. Primerni so za vsakodnevno tiskanje. Ponašajo se tudi s številnimi drugimi funkcijami, možnosti povezljivosti in drugim.

Sicer pa morate biti pri nakupu tiskalnika pozorni še na druge stvari. Dobro je, da si pred nakupom naredite nek približen izračun, koliko strani boste v povprečju natisnili na mesec. Potem pa izberite tak tiskalnik, katerega priporočljivo število natisnjenih strani na mesec je v vašem razponu. Na tak način boste imeli namreč nižje sprotne stroške s tiskanjem, možnosti, da bi prišlo do okvare naprave, pa se bodo bistveno zmanjšale.