vrste parketa

Vrste parketov – kateri les izbrati?

Obstajajo različne vrste parketov – gotovi, masivni in drugi. Vendar pa se ti med seboj razlikujejo tudi glede na to, iz katerega lesa so narejeni. To vpliva tako na njihov videz kot vse ostale njihove lastnosti, zato je pred izbiro lesene talne obloge pametno pridobiti čim več informacij o različnih vrstah lesa in tem, kakšne so njihove značilnosti.

Kakšen les je najbolj primeren za talno obloge?

Lesene talne obloge so lahko narejene iz številnih vrst lesa. Tradicionalne masivne vrste parketov so bile pri nas največkrat narejene iz hrasta, saj je les tega drevesa v lokalnem okolju veljal za najbolj kakovostnega in trdoživega. Z uporabo tega lesa so torej dosegli tako žlahtnost kot trajnost. Nekatere hrastove talne obloge so se tako obdržale več kot stoletje in še danes krasijo nekatere hiše in stanovanja, pri čemer so jim s skrbno obnovo povrnili njihov prvotni čar.

vrste parketovVendar pa to še ne pomeni, da je hrast edina talna obloga, ki se jo lahko uporablja v ta namen. Obstajajo še številne druge možnosti, pri čemer lahko danes izbiramo tudi med lesom dreves z drugega konca sveta, iz Južne Amerike, Afrike, Azije ali od kod drugod. Ta les je zelo zanimiv predvsem zato, ker zaradi drugačnega podnebja krajev, kjer raste, običajno bolje prenaša vlago kot les dreves, ki rastejo v Sloveniji ali v Evropi.

Primernost za določen namen uporabe in lep videz

Različne vrste parketov so lahko izdelane iz različnega lesa, pri čemer je odločitev o tem, kakšen les bi bilo najbolje izbrati, najbolje prepustiti strokovnjaku, nato pa po lastni presoji izbrati med možnostmi glede na njihov videz in estetski učinek. Pri izbiri ustreznega lesa za talno oblogo se je tako najbolje pogovoriti s strokovnjakom za to področje in mu pojasniti, v kateri prostor boste talno oblogo položili, katere njene funkcionalne lastnosti so vam najbolj pomembne, kako trajno talno oblogo želite itd. Glede na to, vam bo predstavil najboljše možnosti, vi pa se boste odločili med njimi in izbrali tisto, ki vam najbolj ustreza tako po videzu kot po vseh ostalih lastnostih, ki jih ima.