zunanje stopnice

Zunanje stopnice iz naravnega kamna

Če iščete oblogo za vaše zunanje stopnišče, potem zagotovo velja razmisliti tudi o možnosti kamnitih stopnic. Zunanje stopnice iz naravnega kamna so vsekakor dobra rešitev. Kamen je kot material seveda zelo odporen, zaradi česar ima dolgo življenjsko dobo. Dobro prenaša tudi zunanje dejavnike, zato je primeren tudi za uporabo na prostem. Poleg tega pa poskrbi tudi za lep videz, kar je še dodaten plus.

Granitne stopnice

Najpogostejšo izbiro za stopnice iz naravnega kamna predstavlja granit. To je namreč eden od najtrpežnejših materialov, ki mu prav nič ne more do živega. Je zelo odporen in trden, pa tudi vzdržljiv. Zaradi tega je praktično neuničljiv. Prav tako pa poskrbi tudi za neko trajno in brezčasno lepoto, ki nikoli ne gre iz mode. Ko se odločate za oblogo zunanjega stopnišča, je treba najprej izbrati ustrezno vrsto kamna, nato pa premisliti tudi o njegovi debelini. Ta mora biti namreč ustrezna.

Dodatna zaščita oziroma impregnacija

Čeprav je kamne zelo odporen material, pa se splača zunanje stopnice iz naravnega kamna še dodatno zaščititi. V ta namen se uporabljajo posebni premazi, ki so zasnovani prav v ta namen in namenjeni impregnaciji tega naravnega materiala. Njihov namen je:

  • dodatna zaščita pred umazanijo in vodo,
  • lažje vzdrževanje in čiščenje,
  • lepši sijaj in s tem tudi videz kamna.

Kako poskrbeti za varnost?

Da bo hoja po stopnicah varna, v prvi vrsti poskrbi primerna ograja. Pri njeni izbiri ne boste imeli težav, saj se naravni kamen lepo kombinira s številnimi drugimi materiali. Tako se lahko odločite za leseno, kovinsko ali kakšno drugo vrsto ograje. Poleg tega pa je pametno pohodno površino stopnic dodatno obdelati proti zdrsu. S tem se prepreči morebitne padce, kar je še posebej pomembno, če nad njimi ni strehe oziroma so zelo izpostavljene dežju, snegu ali zmrzali. Glede tega, kako poskrbeti za čim večjo protizdrsnost, vam bo najbolje znal svetovati mojster, ki bo poskrbel za polaganje. Zato je vsekakor zelo pomembno, koga izberete v ta namen, saj bo tako končni rezultat boljši.