stres

Kaj je stres in kako se ga znebiti?

kaj je stresStres je naš odziv na določeno situacijo, predvsem tiste nove, s katerimi se še nismo srečali, tiste situacije, ki so naporne, drugačne, nam predstavljajo izziv ali vzbujajo strah ali stisko. Zaradi njih smo pod stresom, kar na različne ljudi lahko vpliva zelo različno. Znaki stresa so odvisni od posameznika do posameznika, zato je stres včasih težko prepoznati. Če hočemo obvladovati takšne stresne situacije, moramo najprej vedeti, kaj je stres, nato pa se z njim spopasti in ga premagati.

Velikokrat nam stres povzročajo zahteve družbe, delodajalca, tiste, ki si jih postavimo sami in podobno, sploh kadar nismo čisto prepričani, če bomo te zahteve tudi resnično zmogli izpolniti. Prav tako nam stres povzroča preveč obveznosti, zaradi katerih samo hitimo, namesto da bi se vsaj za trenutek ustavili in malo odpočili. Marsikdo si dovoli počitek šele, ko je za to že skoraj prepozno – ko zboli oziroma se začne počutiti slabo brez posebnega zdravstvenega razloga, vzrok za to pa je velikokrat prav stres. V takšnih primerih zdravniki predpišejo predvsem počitek in bolj umirjeno življenje, a še veliko bolje je, če je to naš cilj, še preden napočijo resnične težave.

Do neke mere vsi vemo, kaj je stres, a ga pri sebi velikokrat prepoznamo prepozno oziroma ko smo res že utrujeni in izčrpani. Prav bi bilo, da bi se proti stresu borili tudi preventivno. Prav k temu težijo različne tehnike sproščanja, s pomočjo katerih boste lažje našli ravnotežje med vsemi obveznostmi in skrbjo zase. Veliko zase naredimo že, če ne čakamo na to, da nas stres izčrpa, ampak že vnaprej predvidimo stresno situacijo in si pred njo naberemo dovolj moči in energije, da jo bomo čim bolje prestali.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *