Kako poskrbeti za odvodnjavanje meteornih voda

Odvodnjavanje meteornih voda je namenjeno zaščiti objektov pred vlago in morebitnimi težavami, ki lahko nastanejo zaradi nje. Če zanj ni ustrezno poskrbljeno, namreč lahko pride do velikih nevšečnosti, zato je treba na to, kam bo lahko varno odtekla meteorna voda in kako jo bomo usmerili, misliti že pri gradnji oziroma pri načrtovanju okolice. Treba je narediti ustrezen načrt ter poskrbeti za vgradnjo ustreznega sistema.

Najbolje je, da ta načrt izdela usposobljen projektant, po nasvet pa se lahko obrnete tudi na kakšnega proizvajalca takšnih sistemov. Tak je na primer priznani nemški proizvajalec Hauraton, ki velja za zelo kakovostnega in zanesljivega proizvajalca in ima podružnico tudi v Sloveniji. Obrnite se nanje in z veseljem vam bodo pomagali in vam kot strokovnjaki za to področje odgovorili na prav vsa vaša vprašanja!

Kakšen sistem izbrati?

Za odvodnjavanje meteornih voda moramo poskrbeti tako na dvoriščih stanovanjskih in poslovnih stavb kot na vseh drugih površinah. Navadno se v ta namen vgradi sistem cevi ali kanalet iz betona oziroma kakšnega drugega odpornega materiala, nanje pa je običajno poveznjena še rešetka, ki preprečuje zamašitev. Pri tem je pomembno, da iz odpornega materiala ni narejena le cev ali kanaleta, ampak tudi sama rešetka, ki mora biti seveda tudi čim bolj odporna na vlago in različne vremenske dejavnike.

Prav zaradi tega se v zadnjem času v ta namen velikokrat uporablja visokokakovostna plastika, ki je zelo odporen in trajen material z dolgo življenjsko dobo. Gre za material, ki zelo dobro prenaša vlago in zmrzal, pa tudi sol za posipanje cest, ki na nekaterih drugih materialih lahko povzroči različne mikro poškodbe oziroma vpliva na njihov izgled.

Visokokakovostna plastika je tako odličen material, poleg tega pa deluje tudi zelo estetsko. Na njej ni vidnih znakov korozije, ampak leta ostaja praktično nespremenjena. Plastika olajša tudi vgradnjo sistema za odvodnjavanje meteornih voda, saj je veliko lažja kot drugi materiali. Zaradi tega je vgradnja veliko hitrejša, pa tudi sam prevoz vseh elementov je lažja.