Parketi, kakršne si želite imeti doma

Kljub množici različnih vrst talnih oblog, ki so na voljo na tržišču, parketi še vedno ostajajo med najbolj priljubljenimi. To še posebej velja za opremljanje stanovanj in hiš, saj toplina lesene talne obloge pričara prijetno domačnost, ki se lepo sklada z vsakim slogom notranje opreme in pohištva. Med najbolj priljubljenimi je zagotovo hrast, seveda pa tudi različne druge vrste lesa, med katerimi se veliko ljudi odloča tudi za oreh.

Naravni les je čudovita izbira

Vsekakor je talna obloga iz naravnega lesa odlična izbira za vsak prostor. Prav zaradi tega so verjetno parketi tako zelo priljubljeni že vrsto let. Spreminjajo se le vrste, načini polaganja in trendi glede končnega videza, ki se prilagajajo okusu in željam uporabnikov. Tako lahko vsak najde primerno možnost zase tako glede funkcionalnosti kot videza talne obloge.

Primerni so za bivalne prostore, vedno pogosteje pa se pojavljajo tudi tam, kjer jih ne bi pričakovali: v kopalnicah, poslovnih ali celo javnih prostorih. Nekatere vrste namreč zelo dobro prenašajo tudi vlago, spet druge so primerne tudi za bolj obremenjene površine. Zato je pri izbiri res treba temeljito premisliti, kakšna vrsta bi bila najbolj primerna za vas. Treba je analizirati prostor ter premisliti, kakšna je njegova namembnost, kakšen videz želimo doseči in podobno.

Različni vzorci in vrste

Različne vrste se med seboj razlikujejo glede na to, kako so izdelane. Klasični masivni parketi so izdelani iz masivnega lesa, ostali pa večinoma iz več plasti različnih vrst lesa. Od tega, koliko slojev imajo in kako debel je vrhnji sloj, je odvisno, ali jih je kasneje možno obnoviti z brušenjem.

Pri tem imate na izbiro tudi različne vzorce. Med njimi so poleg dobro poznane ribje kosti, ki se spet vrača v modo, zanimivi tudi mozaični parketi. S tem poskrbimo za zelo eleganten in edinstven videz tal. Pri tem so na voljo ploščice različnih dimenzij, ki se jih nato polaga v raznolike vzorce, kakršne so imeli nekoč v versajskih in drugih dvorcih ter palačah. Možno je veliko različnih kombinacij.