nespečnost - moški

Premagajte svoje težave!

Živimo stresno in naporno življenje z veliko obremenitvami, zaradi katerih marsikdo ponoči ne more spati, saj ga težijo skrbi, da takšnega tempa ne bo več zmogel. Nekateri ljudje znajo zamahniti z roko in vsaj za trenutek odložiti vse, kar jih obremenjuje, ter se sprostiti, medtem ko se morajo drugi tega še naučiti. Pri učenju veščine življenja in obvladovanja samega sebe in svojih težav lahko prav vsakemu človeku najbolj celovito pomaga izkušen psihoterapevt, katerega naloga je, da svoje stranke nauči, kako se spopasti s težavami in življenje vzeti v svoje roke.

Psihoterapevt je strokovnjak s področja psihoterapije, vede, ki se ukvarja s človekom in njegovo psiho oziroma notranjim življenjem, mišljenjem, delovanjem. Človek se namreč vsega tega priuči, navadi se na ustaljene vzorce, po katerih misli in deluje. Če so ti vzorci napačni, potem se vedno znova srečuje s težavami, ki jih ne zna premagati, zato se mora potruditi in naučiti novih vzorcev delovanja. Na začetku je to zelo težko, zato takšna oseba potrebuje strokovno pomoč, da uspešno naredi ta pomemben korak v svojem življenju, kasneje pa novi vzorci postanejo navada, tako kot so bili stari, tako da se osebi ni več treba obremenjevati z njimi, ampak enostavno zaživi drugače.


Video: Becoming a Psychotherapist: Autobiography (Dr. Gargiulo talks)

Sama terapija premagovanja osebnih težav poteka preko zaupnega pogovora, ki ga vodi psihoterapevt tako, da tisti, ki potrebuje pomoč, ugotovi, kaj sploh je vzrok njegove težave, predvsem pa mu postane jasno, da bi lahko v določenih situacijah ravnal tudi popolnoma drugače, kar bi spremenilo njegovo življenje na bolje in rešilo težave, ki jih ima. Na tak način se lahko oseba spopade s preprostimi vsakodnevnimi problemi, stresom in občutkom nemoči ter nesmisla lastnega življenja kot tudi z resnimi fobijami in travmami.

Če človek želi premagati vse tisto, kar ga teži, potem se mora sam odločiti za spremembo. Psihoterapevt je v tem primeru le oseba, ki takšnemu človeku pomaga na izbrani poti, ga vodi in usmerja do cilja ter mu vliva upanje in daje motivacijo tudi takrat, ko je težko oziroma ko ne gre vse po načrtu. S pomočjo psihoterapevta se lahko prav vsak učinkovito spopade s svojimi težavami in jih premaga!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *