prenosni računalnik

Rabljeni prenosniki – kupiti ali ne?

Ko se odločate za nakup računalnika, lahko kupite novega ali pa se odločite med rabljeni prenosniki. Seveda je najbolj varno kupiti novega, se pa z nakupom rabljenega lahko izognete večjim stroškom, hkrati pa si omislite boljši računalnik za nižjo ceno. Če nakup rabljenega prenosnika izvedete od zanesljivega ponudnika, je to lahko dobra odločitev, sicer pa morate biti pozorni kar na nekaj stvari, da se pri nakupu ne boste ušteli.

Na kaj je treba biti pozoren pri nakupu?

Vsekakor je pri nakupu rabljenega prenosnika potrebna previdnost. Preverite, če je računalnik še v garanciji. Če je, je to dober znak. Bodite pozorni, da je garancija prava, izdana neposredno od proizvajalca. Če računalnik kupujete od nepreverjenega ponudnika, se je pametno vprašati, zakaj se prenosnik prodaja. Lahko gre res zgolj za to, da si želi prodajalec namesto tega omisliti sodobnejšega in naprednejšega, lahko pa gre za kakšne prikrite napake, o katerih vam ne želi govoriti. Rabljeni prenosnik je lahko zelo počasen ali pa so na njem celo virusi. Problem se lahko kaže tudi v baterijah. Te so lahko že zelo iztrošene. Prav tako je lahko poškodovan ekran, ki je eden najbolj vrednih delov računalnika.

Če imate možnost, računalnik dobro preglejte, preden ga kupite. Zato je bolje, če računalnik kupite v živo kot da ga naročite preko spleta. Preverite, v kakšnem stanju je ekran, kako je s tipkovnico. Preverite, če USB vhod deluje, če se odprtina za CD pravilno odpira. Preverite življenjsko dobo baterije ter če se da do nje dostopati, da jo boste lahko po potrebi zamenjali. Če imate možnost, je najboljše, če pri nakupu od vprašljivega ponudnika na ogled s sabo pripeljete strokovnjaka, ki bo lahko hitro ocenil, če računalnik deluje, kot bi moral in bo prepoznal nekatere nepravilnosti, ki jih vi ne bi.

Nakup rabljenega prenosnika od nepreverjenega ponudnika tako lahko predstavlja riziko, zato bodite previdni, da ne boste obžalovali napačne odločitve in stran vrženega denarja.

 

Vir: lenovo.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *