Stopnice kot modni dodatek

 

 

Stopnice so objekt v prostoru, ki nam omogoča, da prehajamo iz ene etaže v drugo. Čeprav se nam zdi, da leži njihova funkcija v sami funkcionalnosti je potrebno vedeti, da so vseeno element notranje opreme. Stopnice morajo biti zasnovane tako, da čim bolj učinkovito izrabijo prostor ter ne ovirajo ali zmanjšujejo funcionalnosti bivanja.

 Tipi stopnic:

  • Ravne stopnice (potekajo vzdolž stene)
  • L-stopnice (podobno, kot ravne + nekje zavite za 90 stopninj)
  • U-stopnice (podoba črke u, uporaba v omejenih prostorih)
  • O-stopnice (potekajo okoli središčnega stebra)

Glede na to, da so stopnice eden najbolj obremenjenih področji v prostoru je potrebno pazljivo izbrati material, s katerim bomo obložili stopnice. Če kovinske konstrukcije dajejo vtis hladnosti, je les topel in domač. Najpogosteje se uporabljajo masivni lesovi, ko so češnja, hrast, javor, jesen, bukev ali smreka. Masivne stopnice imajo prav tako daljšo življensko dobo in so manj občutljive na fizične poškodbe. Obenem pa dopuščajo tudi lažja popravila morebitnih poškodb.

Čeprav so stopnice na gospodarskih poslopjih pogosto namenjene zgolj funkcionalnosti, je pogled na urejeno stavbo z lepimi lesenimi stopnicami privlačnejši kot pogled na preproste kovinske ali betonske stopnice, še bolj pa to velja za hiše.

Stopnice torej niso le stvar, ki nam olajšuje prehajanje nivojev v prostoru, temveč so tudi dekorativni dodatek domu, ki naj bo estetsko in v smislu materialov v skladu z ostalo notranjo opremo.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *