lesena terasa

Lesene terase kot estetski in funkcionalni element

Lesene terase predstavljajo estetski element, ki povezuje hišo z okoljem, seveda pa imajo tudi funkcionalno vlogo. Zgrajene so lahko v vsakem okolju, saj je les dobro videti v kombinaciji z vsakim materialom (lesom, kamnom, opeko, betonom, zelenimi površinami, vodo …).

Podjetje ONIS, d. o. o. že od leta 1992 izdeluje lesene terase različnih velikosti, oblik in materialov. Poleg tega njihova bogata ponudba parketov obsega tudi izdelavo in montažo klasičnega masivnega parketa iz domačih in tropskih vrst lesa v različnih dimenzijah, industrijski parket, dvoslojni in troslojni gotovi parket, mozaični parket, bordure in intarzije, izdelujejo tudi les za stopnice, ki jih tudi strokovno montirajo.

Lesene terase so zelo priljubljene, tako pri načrtovanju stanovanjskih objektov kot tudi gostinskih, turističnih in komercialnih objektov, saj dajejo vsem čudovit videz domačnosti. To je tudi razlog, da se povpraševanje po lesenih zunanjih terasah povečuje, saj vsak izmed nas, predvsem v lepem in toplem vremenu, čas rad preživlja na zunanjih bivalnih površinah. Na tržišču obstaja velika množica naravnih in umetnih materialov, ki se medsebojno ločijo tudi po kvaliteti. Velika prednost lesenih teras pred terasami iz umetnih materialov je ta, da leseni izdelki v času uporabe skladiščijo CO2. Poleg tega je les v celoti razgradljiv in obnovljiv vir, kar v primeru, da se z gozdovi ravna gospodarno, ustreza načelom sonaravnosti in trajnosti. Podjetje izdeluje lesene terase iz različnih vrst lesa v različnih velikostih in oblikah.

Pri lesu za terase je najpomembnejše upoštevati trdoto lesa, gostoto lesa, krčenje in nabrekanje lesa, dimenzijsko stabilnost, naravno trajnost in dekorativnost lesa. Na trgu naj se bi pojavljajo okoli 300 različnih vrst domačih in uvoženih listavcev, ter nekaj deset iglavcev, zato je pri uporabi lesa za terase zelo pomembno, da so poznane lastnosti uporabljenega lesa. Kadar neka lesena vrsta ni tako poznana, je treba najti podatke o njej v literaturi, saj niso vse vrste lesa najprimernejše za zunanje terase.

azijski teakZa lesene zunanje terase je najprimernejši les azijski teak, ki je naravno zelo trajen, njegova življenjska doba pa je več kot 50 let. Ta vrsta lesa je odporna na glive in insekte, predvsem na termite in školjke. Zelo odporen je tudi v sladki in morski vodi, ter na različne vremenske spremembe. Njegova velika prednost je tudi ta, da je zelo težko vnetljiv.

ipeZaradi svoje kakovosti in trajnosti ter nekoliko ugodnejše cene pa se uporablja tudi les ipe tabaco, ki je biološko zelo odporen na termite in morske školjke, pomanjkanje vlage in položaj na zelo osončenih legah pa lahko povzročita manjše čelne razpoke.

termo jesenTermično obdelan jesen, pri katerem se izkorišča nizka teža termično obdelane jesenovine, je prav tako zelo primeren za terase, dobro pa služi tudi les pino radiata.

Deske za lesene terase so gladko obrušene ali pa rebričene, debeline med 20 mm, širine 90-100 mm, ter dolžine od 1000-3500 mm. Podjetje med montažo poskrbi za ustrezno površinsko zaščito lesa, ki zagotavlja dodatno zaščito površine in daljšo življenjsko dobo lesa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *