Psihoterapija odpravi anksioznost

Imate težave z anksioznostjo? Ste ves čas napeti, živčni in se ne znate umiriti ter sprostiti? V sebi čutite nemir, zaradi česar ponoči ne morete spati ali pa se ves čas premetate? Vas kdaj že malenkosti spravijo s tira? Občutite anksioznost, pa ne veste, kako se boriti z njo? Psihoterapija lahko uspešno odpravi anksioznost oziroma vam pomaga, da se začnete spopadati z njo na bolj produktiven način.

Dejstvo je namreč, da od težav ne smemo bežati. To nas uči tudi psihoterapija, ljudje pa običajno počnemo ravno nasprotno. Ko se pojavi problem, si pred njim zatiskamo oči oziroma si skušamo urediti življenje tako, da se mu izognemo. To velja tudi za anksioznost. Marsikdo to težavo najprej začne opažati takrat, ko je pod stresom ali v napetih čustvenih situacijah, zato se začne takšnih situacij enostavno izogibati. Podobno ravnajo na primer ljudje, ki imajo težave s paničnimi napadi. Vendar pa slej ko prej v življenju pride situacija, ko panični napad, anksioznost ali kakšen drug problem, pred katerim bežimo, spet izbruhne na površje. Ker smo ga tako dolgo tajili, pogosto izbruhne v še hujši obliki, nam pa se sesuje svet. Kako si pomagati v takšnih trenutkih?

Zelo pomembno je, da si priznamo težave. Že to, da se odločimo za obisk psihoterapije, je prvi korak na poti soočanja s svojimi težavami. Anksioznost ni nekaj, česar bi se morali sramovati, saj ima to težavo nešteto ljudi po vsem svetu. Vsekakor pa moramo biti ponosni nase, če se odločimo to svojo težavo rešiti, saj narediti ta korak ni lahko. Ko enkrat naredimo ta korak, pa je psihoterapija tista, ki nas bo skozi pogovor s psihoterapevtom vodila naprej k prepoznavanju vzorcev našega razmišljanja, zaradi katerih sploh pride do anksioznosti. Ko bomo s pomočjo psihoterapije ozavestili te vzorce, pa bodo tudi nadaljnji koraki veliko lažji.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *